Preskočiť na obsah

Darovanie nehnuteľnosti

Základná právna úprava darovacej zmluvy je upravená v Občianskom zákonníku. Podľa § 628 Občianskeho zákonníka: „Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma.“

Ako potrebujete pomoc s vypracovaním alebo pripomienkovaním darovacej zmluvy, vymáhaním vrátenia daru alebo inými súvisiacimi záležitosťami, môžete sa na nás obrátiť.

V tomto článku nájdete:

Náležitosti darovacej zmluvy 

Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť. Podpis darcu musí byť úradne osvedčený. Pri hnuteľnej veci musí byť darovacia zmluva písomná, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní.

Základnými náležitosťami darovacej zmluvy sú:

  • vymedzenie zmluvných strán – darcu a obdarovaného
  • vymedzenie daru
  • záväzok darcu previesť dar na darcu a záväzok obdarovaného dar prijať
  • podpis darcu a obdarovaného.

Upozorňujeme, že obdarovaný musí s darovaním súhlasiť a preto darovacia zmluva musí obsahovať vždy aj podpis obdarovaného – ide o dvojstranný právny úkon.

Okrem vyššie uvedených náležitostí odporúčame do znenia darovacej zmluvy zapracovať aj ďalšie náležitosti, ako napr.:

  • upozornenie darcu na vady daru (v tejto súvislosti upozorňujeme, že darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť),
  • dojednania týkajúce sa odovzdania daru,
  • iné náležitosti podľa konkrétnych okolností.

Ak je darom nehnuteľnosť, tak v darovacej zmluva musia byť zapracované všetky náležitosti, ktoré právny poriadok vyžaduje podľa katastrálneho zákona a v prípade bytov aj podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Darovanie pre prípad smrti

Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti. Pokiaľ chce niekto niekomu prenechať vec až po svojej smrti, je možné spísanie závetu.

Vrátenie daru

Podľa Občianskeho zákonníka sa darca môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Zákon bližšie nešpecifikuje, čo konkrétne môže byť hrubým porušením dobrých mravov, ktoré by mohlo  mať za následok splnenie podmienok pre vrátenie daru. Dôležité informácie  o tom, čo môže a čo nemôže byť dôvodom na vrátenie daru preto vyplývajú z rozhodovacej praxe súdov.

  • Podľa rozsudku R 31/1999: „Právo darcu domáhať sa vrátenia daru nevzniká pri prostej nevďačnosti obdarovaného voči darcovi ani pri menej významnom porušení dobrých mravov zo strany obdarovaného. Za hrubé porušenie dobrých mravov obdarovaným nemožno považovať napríklad predaj darovanej veci cudzej osobe alebo nenavštevovanie darcu pri príležitosti sviatkov a jeho životných jubileí.“
  • Podľa rozsudku Najvyššieho súdu ČR, sp. zn. 33 Cdo 2425/98: „Dárce se jako důvodu k  vrácení daru nemůže dovolávat skutkových okolností, jež nastaly či existovaly v době před darováním a za nichž byl právní úkon učiněn a o nichž obě strany při uzavírání smlouvy věděly.“
  • V zmysle uznesenia Najvyššieho súdu ČR, sp. zn. 32 Odo 429/2003: „Promlčecí doba pro uplatnění nároku na vrácení daru počíná běžet od okamžiku, kdy chování obdarovaného naplnilo znaky uvedené v § 630 obč. zák.“
  • Podľa rozsudku Krajského súdu v Trenčíne sp. zn. 4Co/4/2019: „… mal súd za preukázané, že vzťah medzi stranami sporu je narušený v dôsledku používania alkoholických nápojov žalovaným. Pod vplyvom alkoholu dochádzalo medzi stranami k hádkam, nezhodám, k schválnostiam, hrubému správaniu o čom svedčí skutočnosť, že žalovaný bol už 3 x priestupkovo riešený Okresným úradom za priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, ktorých sa dopustil voči žalobkyni a synovi F., čo sa nepriaznivo odrazilo aj na zdravotnom stave žalobkyne a jej syna. Súd mal v konaní za preukázané, že správanie zo strany žalovaného na adresu žalobkyne a jej syna je opakovaným, pretrvávajúcim, trvalého charakteru a spôsobilo, že žalobkyňa vyhľadala odbornú pomoc z oblasti psychológie a psychiatrie.“ .

„Súd mal vzhľadom na vyššie opísané skutočnosti za preukázané, že správanie žalovaného voči synovi a žalobkyni je v rozpore s dobrými mravmi a vonkajším prejavom takéhoto správania sú nielen fyzické násilie, ale aj preukázateľné urážky, používanie vulgarizmov na adresu žalobkyne a jej syna, ponižovanie žalobkyne a jej syna či nezáujem o rodinu. Súd mal za to, že správanie žalovaného má dopad nielen na zdravie žalobkyne a jej syna, ale takisto sa jedná o konanie, ktoré znehodnocuje majetok, ktorý je predmetom daru …“

Porušenie dobrých mravov je v praxi komplikované preukázať, preto odporúčame darovanie dopredu dobe zvážiť.

Darovanie spoluvlastníckeho podielu

Vo všeobecnosti je darovanie možné aj v prípade, že darom nie je celá vec, ale iba spoluvlastnícky podiel. V takomto prípade však upozorňujeme na zákonné predkupné právo podielového spoluvlastníka, ktoré sa uplatňuje aj v prípade darovania.

Je možné darovanie domu bez pozemku?

Dom a pozemok, na ktorom je dom postavený sú v slovenskom právnom poriadku dvomi samostatnými vecami, ktoré môžu, ale nemusia mať rovnakého vlastníka.

V praxi sú možné aj situácie, že darca je vlastníkom stavby, ale nie pozemku pod stavbou alebo naopak, darca je vlastníkom pozemku pod stavbou, ale nie vlastníkom stavby. V takomto prípade samozrejme darca môže na obdarovaného previesť, iba tú nehnuteľnosť, ktorú vlastní. Takisto je možné, aby darca, ktorý je aj vlastníkom stavby, aj vlastníkom pozemku pod stavbou na obdarovaného previedol iba niektorú z týchto nehnuteľností. Takáto situácia sa môže stať aj neúmyselne, napr. tak, že si darca neuvedomí, že v darovacej zmluve nešpecifikoval aj pozemok alebo neuvedie všetky parcely (ak sú zastavaný pozemok, dvor, záhrada a pod. tvorené viacerými parcelami). Odporúčame preto dobre skontrolovať, či sú v darovacej zmluve špecifikované všetky nehnuteľnosti, ktoré sa majú previesť.

Darovanie nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou

Možné je aj darovanie nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou. V prípade záujmu o darovanie nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou však treba počítať s tým, že do splatenia hypotéky bude na nehnuteľnosti viaznuť záložné právo v prospech financujúcej banky. Takéto situácie odporúčame vopred konzultovať s financujúcou bankou, keďže napr. podmienky poskytnutia hypotekárneho úveru môžu vylučovať prevod zaťaženej nehnuteľnosti na inú osobu, pričom porušenie takéhoto obmedzenia môže byť spojené so sankciami.

Započítanie darovania v dedičskom konaní

Pokiaľ poručiteľ nezanechal závet, súd štandardne potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta aj to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania. Darovanie nehnuteľnosti sa vo všeobecnosti za obvyklé darovanie nepovažuje, preto sa štandardne započíta na dedičský podiel dediča. Pokiaľ dedí namiesto dieťaťa poručiteľa dedí jeho vnúča alebo ďalší potomok započíta sa okrem toho čo takýto dedič od poručiteľa za života dostal aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok, namiesto ktorého dedič dedí.

Upozorňujeme však, v notár, ktorý dedičstvo prejednáva nemá v praxi odkiaľ vedieť, či poručiteľ za života niekomu niečo daroval, preto pokiaľ ostatní dediči chcú, aby bolo takéto darovanie zohľadnené, je potrebné, aby notára na darovanie upozornili a žiadali započítanie daru na podiel dediča.

Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol neodôvodnene zvýhodnený oproti neopomenuteľnému dedičovi.

Čo pre vás môžeme urobiť:

  • telefonické, online a osobné konzultácie k darovaniu a súvisiacim otázkam
  • vypracovanie právnych stanovísk týkajúcich sa darovania a súvisiacich otázok
  • vypracovanie alebo pripomienkovanie darovacej zmluvy
  • zastupovanie v konaní o vrátenie daru
  • zastupovanie v dedičskom konaní (uplatnenie započítania daru v dedičskom konaní)
  • napadnutie platnosti darovania

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nie je možné kopírovať obsah tejto stránky.