Preskočiť na obsah

AML zákon

AML je skratka z anglického slovného spojenia anti – money laundering. V preklade to znamená „proti praniu peňazí.“ AML sa teda  praxi najčastejšie chápe ako súhrn pravidiel alebo opatrení na zamedzenie praniu (špinavých) peňazí. Pranie špinavých peňazí je hovorový termín pre legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Viac si prečítate v článku.

Základná právna úprava AML je na Slovensku zakotvená v zákone č. 297/2008 Z. z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej ako „AML zákon“).

Legalizácia

Podľa § 2 ods. 1 a 2 AML zákona: „Legalizáciou sa na účely tohto zákona rozumie úmyselné konanie, ktoré spočíva v

  1. zmene povahy majetku alebo prevode majetku s vedomím, že tento majetok pochádza z trestnej činnosti alebo z účasti na trestnej činnosti, s cieľom utajenia alebo zakrytia nezákonného pôvodu majetku alebo s cieľom napomáhania osobe, ktorá sa podieľa na páchaní takejto trestnej činnosti, aby sa vyhla právnym dôsledkom svojho konania,
  2. utajení alebo zakrytí pôvodu alebo povahy majetku, umiestnenia alebo premiestnenia majetku, vlastníckeho práva alebo iného práva k majetku s vedomím, že tento majetok pochádza z trestnej činnosti alebo z účasti na trestnej činnosti,
  3. nadobudnutí, držbe, užívaní a požívaní majetku s vedomím, že tento majetok pochádza z trestnej činnosti alebo z účasti na trestnej činnosti,
  4. účasti na konaní podľa písmen a) až c), a to aj vo forme spolčenia, napomáhania, podnecovania a navádzania, ako aj v pokuse o takéto konanie.“

Vedomosť, úmysel alebo účel, ktorý sa vyžaduje v konaniach uvedených vyššie, môže vyplynúť z objektívnych skutkových okolností, najmä z povahy neobvyklej obchodnej operácie.“

Čo upravuje AML zákon

AML zákon upravuje práva a povinnosti právnických osôb a fyzických osôb pri predchádzaní a odhaľovaní legalizácie príjmov z trestnej činnosti a financovania terorizmu.

AML zákon pozostáva z nasledujúcich ôsmich častí:

  1. základné ustanovenia (vymedzenie základných pojmov, napr. legalizácia, politicky exponovaná osoba, financovanie terorizmu, neobvyklá obchodná operácia, povinná osoba, konečný užívateľ výhod a i.)
  2. starostlivosť povinnej osoby vo vzťahu ku klientovi (základná starostlivosť, zjednodušená starostlivosť, zvýšená starostlivosť, výnimky zo starostlivosti vo vzťahu ku klientovi)
  3. postup pri zistení neobvyklej obchodnej operácie a ďalšie povinnosti povinnej osoby (zisťovanie neobvyklej obchodnej operácie, odmietnutie uzavretia obchodného vzťahu, zdržanie neobvyklej obchodnej operácie, ohlasovanie neobvyklej obchodnej operácie, program vlastnej činnosti na ochranu pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a financovaním terorizmu, hodnotenie rizík)
  4. združenie majetku a vnútroštátny správca
  5. postavenie a úlohy finančnej spravodajskej jednotky a ďalších orgánov (kontrola, medzinárodná spolupráca)
  6. správne delikty a opatrenia (priestupky a iné správne delikty)
  7. zodpovednosť za škodu
  8. prechodné a záverečné ustanovenia

Ďalšie právne predpisy v oblasti AML
 

AML zákon nahradil dovtedajšiu právnu úpravu zákona č. 367/2000 Z. z. Ďalšie pramene relevantné pre oblasť ochrany pred legalizáciou nájdete na stránke Finančnej spravodajskej jednotky.

Čo pre vás môžeme urobiť?

  • Komplexné právne poradenstvo v oblasti ochrany pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti.
  • Vypracujeme pre Vás program vlastnej činnosti na ochranu pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ďalšiu internú dokumentáciu.
  • Budeme Vás zastupovať v prípade kontroly zo strany Finančnej spravodajskej jednotky.
  • Osobné, telefonické a online konzultácie a školenia.
  • Vypracovanie kvalifikovanej žiadosti na Finančnú spravodajskú jednotku
  • Neviete, kto je vo Vašej spoločnosti konečný užívateľ výhod? Poraďte sa s nami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nie je možné kopírovať obsah tejto stránky.